..:: audio-music dot info ::..


Main Page    The Desert Island    Copyright Notice
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz


Bródy János

 B i o g r a p h y


Bródy János (Budapest, 1946. április 5. –) énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró.

Jelbeszéd: Sárga rózsa, Little Richard, Good bye London

1964-ben érettségi után került az Illés együttesbe, ahol mint mondja, kiderült: a dallamokhoz illeszthető szavak egymás után rendezéséhez neki van a leginkább tehetsége. Sokat tesz annak elfogadtatásáért, hogy a beatmuzsika nyelve lehet magyar is. A hatvanas évek beatkultúrájának egyik sztárjává válik, afféle szószólóvá. Diplomáciai érzéke, intelligenciája komoly segítséget jelent kimondani a tegnap még kimondhatatlant. Többnyire Szörényi Levente zenéire írt szövegei slágerek és kortörténeti dokumentumok egyszerre: Amikor én még kissrác voltam, Good Bye London, Little Richard, Sárga rózsa. Nagy gyakorlatra tesz szert, miként lehet a cenzúra sáncai mögé juttatni „ártatlannak” látszó sorait. De a Koncz Zsuzsának írott Ha én rózsa volnék okán boltokból visszarendelt és bezúzott Jelbeszéd album egyszer s mindenkorra kijelöli mozgásterét.

Az 1973-ban felbomlott Illés együttest követően a Fonográf steel-gitárosa, szövegírója lesz. A Fonográf nemcsak zenekar, hanem alkotóműhely is. Itt készültek Koncz Zsuzsa és Halász Judit lemezei is, melyeknek értelmi és olykor zeneszerzője Bródy volt. Szövegeit ebben az időben még erősebben cenzúrázták, mint korábban, de ő mindig megtalálta a lehetőségét annak, hogy dalaiban a hivatalos szólamoktól eltérő gondolatokat és érzelmeket közvetítsen.

Kockázatok és mellékhatások az utca másik oldalán

Önálló előadói karrierje 1978-ban kezdődött a Várszínházban és az Egyetemi Színpadon tartott előadásaival. A műsor már akkor Az utca másik oldalán címet viselte, kifejezve az alkotó művészi magatartását. Ezzel a címmel jelent meg 1994-ben negyedik önálló lemeze, amelynek előzményei 1980-ban a Hungarian Blues, 1985-ben a Ne szólj szám és 1989-ben a Hang nélkül c. albumok voltak.

Munkásságában jelentős helyet foglalnak el a színpadi művek, amelyeknek szövegét írta (Kőműves Kelemen, István a király, Doktor Herz, Fehér Anna, Will Shakespeare vagy akit akartok). Élete egyik legfontosabb előadása volt 1994-ben a Madách Színházban Az utca másik oldalán című, valamint néhány éve eddigi legnagyobb szabású koncertje a Budapest Sportcsarnokban, több mint tízezer néző előtt. A kamara jellegű előadások állnak hozzá közelebb, így járja az országot manapság is. Dalokat énekelni még mindig jó - mondja. Közben továbbra is ír dalokat barátainak, régi zenésztársainak.

Legutóbbi albuma 2002 elején jelent meg, „Kockázatok és mellékhatások” címmel.

Díjai

Kossuth-díjas. Az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület elnöke.
 

 A l b u m s


Kockázatok és mellékhatások (Private Music Records, 2001)

with Fonográf:
Fonográf I. (Hungaroton-Gong, 1974)
FG-4 (Hungaroton-Gong, 1976)
Jelenkor (Hungaroton-Gong, 1984)
Használat elõtt felrázandó (Hungaroton-Gong, 2000)

with Illés:
Ne sírjatok, lányok! (Hungaroton, 1973)