..:: audio-music dot info ::..


Main Page    The Desert Island    Copyright Notice
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz


Tolcsvay László

 B i o g r a p h y

Tolcsvay László 1950. június 24-én, délután fél négykor született Budapesten a János Szanatóriumban. Klasszikus zenét tanult, már tizenhárom évesen játszott a Strangers amatőr beatzenekarban, majd a Wanderers együttessel rendszeresen fellépett a legendás Horizont Tánciskolában; tizenhat évesen pedig dalokat komponált. Bátyjával, Bélával megalapították a Tolcsvay Triót. Ők ötvözték elsőként magyar népzenével a rock-muzsika elemeit, új utat nyitva ezzel a hazai rockzenének. 1973-tól, megalakulásától tagja és zeneszerzője a FONOGRÁF együttesnek, ahol több, mint húsz lemezt készítenek együtt 1984-es feloszlásukig.

Legemlékezetesebb slágere Az első villamos, de számtalan dalt írt másoknak is. Száznál is több nagylemezen működött közre; a nyolcvanas évek közepéig Koncz Zsuzsa zenekarvezetője és legtöbb dalának szerzője volt. Első szólólemeze, a Várd ki az időt 1983-ban jelent meg. Azóta főleg színpadi munkái ismertek: a Magyar Mise (szövegíró: Tolcsvay Béla) a rock-, a szimfónikus- és népzenét ötvöző oratórium, melyben a Muzsikás együttestől Vikidál Gyulán át Pitti Katalinig a hazai zenei élet nagyjai dolgoztak, nemcsak itthon aratott sikert: turnén járta be egész Németországot, Dortmundtól Münchenen át Aachenig a legnagyobb templomokban és előadótermek színpadán adták elő. Első musicaljét, a Doctor Herz-et (szerzőtársak: Müller Péter és Bródy János) 300 előadáson láthatta a Madách Színház közönsége, és 1991-ben bemutatta a manchesteri Royal Exchange színház. Ezután Testamentom címmel oratóriumot komponál Bella István verseire, amely a doni magyar tragédia szimfonikus zenekarra és férfikarra írt feldolgozása. Ugyanebben az évben születik meg a Mária Evangéliuma Müller Péterrel és Müller Péter Sziámival, melyet 1993-as Madáchbeli bemutatója óta folyamatosan játszanak ott, és az ország több színházában is (Eger, Miskolc, Szegedi Szabadtéri Játékok), valamint a Pozsonyi Új Színházban. A Madách Színház gárdája jelenleg éppen egy olaszországi, olasz nyelvű vendégszereplésre készül.

1994-ben a Győri Balett mutatta be Bábel c. balettjét, melyet nemcsak Győrben adtak elő, hanem a Budapest Sportcsarnokban is. 1995. óta játssza a Madách Színház Isten pénze című musicaljét, melynek szerzőtársai ismét a két Müller. E darab USA-beli bemutatójáról most folynak a tárgyalások.

Mint a fentiekből kitűnik: Tolcsvay László zeneszerzőként nemzetközi sikereket aratott, de előadóként nem nagyon volt jelen az utóbbi másfél évtizedben. Minden energiáját lekötötte a színházi munka, közben színpadi énje várta a kellő pillanatot. 1994-ben elkészítette második szólóalbumát Kapcsolj át címmel, melynek dalaihoz Müller Péter Sziámi írt szövegeket, és ezt követte egy BS-beli koncert bátyjával közösen. De az igazi pillanat csak '97 februárjában jött el, amikor is a Madách Színházban éjjel féltizenegykor bemutatkozott szerzői estjével, melynek akkora sikere volt, hogy háromszor meg kellett ismételni. Ezen felbátorodva több vidéki meghívásnak is eleget tett (többek között Miskolc, Kaposvár, Szombathely), valamint augusztusban a Pepsi Sziget is vendégül látta a csapatot, ahol nem kis meglepetést okozva lilahajú punkok énekelték kórusban Az első villamost. E koncertek hangulata inspirálta harmadik szólólemezének, a Fehér zajnak elkészítését. Ennek dalait '98 tavaszán egy országos koncerrtturnén mutatta be.

Az elmúlt egy évben újra együtt dolgozott Koncz Zsuzsával szólólemezén és duettlemezén is, illetve ezek bemutató koncertjeire is elkísérte.

Jelenleg két lemezen dolgozik egyszerre. Az egyik a negyedik szólólemez lesz, csupa új dallal, melyek szövegét Sziámi írja; a másik egy, a Magyar Misé-hez hasonló, oratórikus mű ismert népzenészek - Sebestyén Márta, Éri Péter, Éri Márton, Havasréti Pál - közreműködésével.

Hajdanán az életrajzok végén illett felsorolni a pártkitüntetéseket is. Ilyesmivel sajnos nem tudunk szolgálni, de néhány díjról azért beszámolunk: Tolcsvay László 1992-ben a Mária evangéliumáért a közönség szavazatai alapján megkapta az Erzsébet-díjat; 1995-ben munkássága elismeréséül az Erkel Ferenc-díjat és a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét.

Hivatalos életrajz

Official Homepage: www.tolcsvaylaszlo.hu
 

 A l b u m s


Solo Albums:


with T-Monográf:
Tamagocsi (Hungaroton Records, 1999)

with Tolcsvay Trió:
Tolcsvay Testvérek (Hungaroton-Gong, 1990)

with Fonográf:
Fonográf I. (Hungaroton-Gong, 1974)
FG-4 (Hungaroton-Gong, 1976)
Útközben (Hungaroton-Gong, 1978)
Jelenkor (Hungaroton-Gong, 1984)
Használat elõtt felrázandó (Hungaroton-Gong, 2000)

with Koncz Zsuzsa:
V. - Jelbeszéd (Hungarton Records, 1973)
Válogatott kislemezek1966-1984 (Hungarton Records, 1996)
Csodálatos világ - duettek (Hungarton Records, 1998)

with Illés & Konz Zsuzsa:
A koncert (Hungaroton-Gong, 1981)