..:: audio-music dot info ::..


Main Page    The Desert Island    Copyright Notice
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz


Markos-Nádas

 B i o g r a p h y

Markos György (1946. július 22. Budapest) színész, humorista, előadóművész.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolára, majd két évig az ELTE BTK-ra járt. 1971-74 között a Thália Színház tagja, 1974-82 között külföldön szerepelt. Pályáján a fordulatot a Magyar Rádió 1982-es Humorfesztiválja hozta, amelyen Nádas Györgyöt jelölték ki partneréül, s együttes szereplésük három nagy sikerű műsorszámot eredményezett, amelyekkel végül a sorozat abszolút győztesei lettek. Már abban az évben szerződtette a Mikroszkóp Színpad, kettősük a média első számú show-attrakciója lett.

Markos György tehetsége elsősorban kivételes rögtönzőkészségében nyilvánul meg: képes bármit spontán módon poénnal megfejelni, lezárni. Maga mondja, hogy amikor nekifut egy mondatnak, sokszor nem tudja még, hová lukad ki, de hogy fergeteges vicc lesz, az biztos. Szövegeit sosem formálja késszé, legtöbbször le sem írja, a pillanat ihletéből alakítja. Az utóbbi években énekesként is gyakran szerepel.

Kitüntetései: Karinthy-gyűrű (1991)


* * *
 

Nádas György (1962. április 30. Budapest) humorista, előadóművész.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt, amikor megtette pályáján a kezdő lépést a Rádió 1982-es Humorfesztiválján, amelyen Markos Györgyöt jelölték ki partneréül. Együttes szereplésük három nagy sikerű műsorszámot eredményezett, s ezekkel végül a sorozat abszolút győztesei lettek.

Sikerüket kiaknázva a Mikroszkóp Színpad még abban az évben szerződtette mindkettőjüket, milliós közönségtábort mégis rádiós-tévés és magán-vendégszerepléseik révén szeretek. Nádas György különleges humora is jórészt rögtönzések formájában nyilvánul meg, ezek során attraktív karakterfigurákat is formál. A Mikroszkóptól és Markostól való megválása után leggyakrabban Boncz Gézával vállalt fellépéseket.

Kitüntetései: Karinthy-gyűrű (1991)

(Humorlexikon 2001 szerk: Kaposy Miklós - Tarsoly Kiadó)  

 A l b u m s


Best of Markos-Nádas (Arßéna Kiadó, 1999)