..:: audio-music dot info ::..


Main Page    The Desert Island    Copyright Notice
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz


Makám

 B i o g r a p h y

A MAKÁM, az új tradíció legmarkánsabb hazai képviselője. Zenei pályafutását 12 album fémjelzi. A MAKÁM korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége az ősi egység és harmónia keresése.

A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno-avantgard kelet-közép európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei (Közelítések - Hungaroton Classic 1988).

A MAKÁM hangzásvilágát a különleges etnikus hangszerek - gadulka, kaval a Balkánról, tabla, gatham, sarangi Indiából, sansa, marimba Afrikából - és a hagyományos európai hangszerek - oboa, gitár, bőgő, zongora - együtthangzása tették egyedivé. Ezek közül is kiemelkedő a Ravi Shankar tanítvány, Szalai Péter tabla játéka.

Ez az irány folytatódott a 90-es évek lemezein (Divertimento 1994, Café Bábel 1997- Fonó Records), melyben az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek az egyik legelismertebb magyar szaxofonos, Grencsó István játékával. A MAKÁM legújabb korszakát (SkanZen 2000, 9 colinda 2001, Szindbád 2002- Fonó Records, Anzix 2003 - Folkeurópa) a magyar népzene archaikus formái s a dal újrafelfedezése jellemzi.

A közelmúltban megjelent, Almanach című lemezük személyes hangvételű stílusát, egzotikus ritmusok és lírai vallomások meghitt elegye adja. Bognár Szilvia forrástiszta énekhangján csendülnek fel Krulik Zoltán dalai. Távoli, elfeledett világokat idéznek; régi, gyerekkori nyarak viharait, az aranyló ősz melankóliáját. Monoton utazások, vándorlások titkos képei kavarognak. Nagydunyhás telek kályhaduruzsolása, az olvadó hó illata, szelek futása, csapongó felhőjáték - hívnak, hívogatnak.

Az Almanach méltó folytatása a Makám új korszakának, melyben a vokális megszólalás került repertoárjuk középpontjába. A Bartók és Kodály nevével fémjelzett örökség, az archaikus kultúrák és a kor zenei elemeinek szintézise a MAKÁM változatlan hitvallása.

www.makam.hu
 

 A l b u m s


Café Babel (Fonó Records, 1997)
A part (Fonó Records, 1998)
Ánzix (Fonó Records, 2003)