..:: audio-music dot info ::..


Main Page    The Desert Island    Copyright Notice
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz


Generál

 B i o g r a p h y

A Generál a Ferm és a Zé-Gé egyesüléséből jött létre, miután Várkonyi Mátyást behívták katonának. Az 1972-es ´Ki-Mit-Tud´-on tűntek fel a ´Mit tehet az ember´ c. dalukkal. A Mikroled női vokállal közösen lépnek fel. 1973-ban Ákos István (gitár) helyére a leszerelt Várkonyi került. 1974-ben Reck Lajost (dob) Póta váltotta fel. 1975-ben Karácsony János (gitár) a Locomotív Gt.-be igazolt, helyére Paczári Károly került, majd Révész Sándor (ének) a Piramisba távozott. A Mikroled-től is elváltak. Helyükre Horváth Charlie, Tátrai (ex-Syrius, ex-Mini, ex-Olympia) és Solti János (dob) került. Rövidesen Solti is a Locomotiv Gt.-hez igazolt. 1979-ben Várkonyi feloszlatta az együttest, és a Rockszínház zenei vezetője és szerzője lett. Novai a Hungária együttesbe távozott.

* * *

The General band was one of the leading pop-rock groups in Hungary in the early 70:s and further on. The band was built in 1970 when members of two bands The Ferm and The ZeGe merged. The average age was 21 years. The first members was: István Ákos, János Karácsony, Gábor Novai, Ludwig Lajos Reck, Sándor Révész, Mátyás Várkonyi. Very soon the band was closely worked with The Mikrolied vocal. The first members was: Annamária Herczku, Hédi Selényi, Éva Várszegi. There was several new members through the years.

* * *

A Generál együttes 1971-ben alakult a ZÉ-GÉ és a Ferm tagjaiból. Átlagéletkoruk 21 év volt, bár Révész Sanyi 18 évesen csatlakozott a zenekarhoz. Ezért is ragadt rá a Kölyök becenév, bár a lelkes hölgyrajongók Alexként is emlegették. A zenekar hamarosan fuzionált három leányzóval is, akik Mikrolied vokál néven színesítették énekükkel, a dallamos, akusztikus hangzású Generál dalokat. Az 1972-es Ki Mit Tud, és az azt követô Táncdalfesztivál megnyerése után, példátlan kezdôsebességgel robbantak be a könnyuzenei életbe. A közönség percek alatt a szívükbe fogadta ôket. A Generálos fiúk eredeti felállásában Novai Gabi basszusgitározott, Karácsony János pengette a szólógitárt, a doboknál Reck Lajos ült, az akkordgitáros és a zenekar vezetôje pedig Ákos István, (azaz kis-elefánt) volt. A szólóénekesi posztot a szuggessziv ereju és csodálatosan egyéni hangú Révész Sanyi töltötte be. Várkonyi Matyi (orgona) csak 1973-ban tudott a zenekarral színpadra lépni, mert 1971-ben két évre, katonaságra "ítéltetett ".

Elsô lemezük és koncertturnéik sikere alapján, egy pillanatig sem lehetett kétséges, hogy az év legnagyobb felfedezettjeinek számítottak. Szinte gyerekfejjel csöppentek be az akkori cenzúrázott és fafejek által sakkban tartott zenei világba. A hetvenes években a pop és rock zenészek egyébként sem tartoztak a "rendszer" kegyeltjei közé. A médiákat kiskirályok uralták, terrorizálva az úgynevezett "könnyu zenét". Egy tollvonással vagy egy szemöldökrántással, fejek hullhattak a porba, és útlevelek kerülhettek a szemétkosárba. A Generál sem tartozott az államilag pátyolgatottak közé, de egyszeruen nem lehetett rögtön "kicsinálni"az együttest, mert a rajongók szeretete életben tartotta ôket. Az elsô generációs bandák mellett, mint az akkori Illés vagy Omega, a Generál azonnal képbe ugrott és helyet talált magának a popzene palettáján. Ôk voltak az elsôk, akik merészen, látványos show elemekkel dobták fel a musort, és a képzett zenei háttér mellett elôadói képességeikkel még a nyugati zenei berkekben is labdába rúghattak. Hollandiában az elsô helyen álltak az "Everybody join us" címu slágerükkel. A vasfüggöny mögül azonban szinte lehetetlen volt a tovább lépés a nyugat-európai zenei piac fele.

A magyar ORI (Országos Rendezô Iroda) turnék mellett a zenekar NDK-ban és Lengyelországban is ismertté és közkedveltté vált. Szinte állandóan utaztak. Óriási stadionokban léptek fel és számos TV show-ban szerepeltek. Együtt játszhattak az akkori Angliában óriási sztárnak számit Middle of the Road-dal és a Smokie-val. A tomboló sikerek ellenére a Generált elkezdték minden oldalról fúrni. Egy ideig nem készíthettek saját rádió felvételt, mert összebalhéztak a Rádió könnyuzenei osztályának a vezetôjével. A második nagylemezüknél a Lemezgyár elkezdte keményen lefele nyomni a bandát. Még a lemezborítóra is egy ravatalozóra emlékeztetô lila krizantémok kerültek. Az Interkoncerten is elkezdett fagyni a levegô és a jól menô szekér egyre göcsörtösebb utakra került. Természetesen a tagcserék sem tettek jót a Generál karrierjének, de úgy látszik az egyre nehezedô nyomást nem tudta mindenki elviselni. Elôször Ákos István zenekarvezetôje disszidált ki Amerikába. Reck Lajos Svédországba ment zenélni, és helyette Póta Andris jött dobolni. Késôbb James azaz Karácsony János a szólógitáros átigazolt a Loksiba (Lokomotiv GT). James zenei világa olyan meghatározó volt, hogy távozása hatalmas érvágást jelentett a bandának. Paczáry Karcsi került a helyére, aki nagyon képzett és tehetséges gitáros volt, de James jellegzetes énekhangját már senki nem tudta pótolni. A legendás zenekar 1975 ôszén bomlott fel, amikor Révész Sanyi csatlakozott a Piramishoz. Ezután Várkonyi Matyi és Novai Gabi akiknek nevét számos sláger fémjelezte, arculatot váltottak és megalakították a Generál újabb verzióját, ahol a frontember Horváth Charlie lett, és Tátrai Tibusz szólógitározott. Az új Generál gyökeresen más stílust képviselt, természetesen továbbra is rendkívül magas színvonalon. Ôk is kb. 4 évig húzták együtt, de ez már egy másik történet. Ne feledkezzünk meg a hölgytagokról sem. A Mikrolied vokál elsô felállásában Herczku Annamária, Várszegi Éva és Selényi Hédi énekelt. Hédi hamarosan férjhez ment és a helyébe Bódi Magdi lépett. Nem sokkal utána Várszegi Éva, a Cini és a Tinikkel kezdett dolgozni. Ôt Szigeti Edit a Vadmacska zenekar (Ez egy nôi banda volt) szólógitárosa váltotta fel. A dolog persze nem ilyen egyszeru, hiszen a nôi lélek kifürkészhetetlen. Magdi szólóénekesi babérokra pályázott, és távozása után Éva visszajött a zenekarba.

A Generál 4 éves tiszavirág életu munkássága alatt, megálmodott néhány olyan dalt, amit ma is szívesen hallgatnak az emberek. 1999-es szeptember 18-án a banda a Budapest Sportcsarnokban 24 év után újra színpadra lépett, és a közönség óriási szeretettel és tapssal fogadta ôket. Bár a Sportcsarnok azóta porrá égett, de a rajongók lelkesedése, és a tomboló siker, még sokáig emlékezetessé teszi ezt a koncertet.

Az utolsó koncertre 2000 október 14-én a SAP csarnokban került sor. A siker most sem maradt el. Ez alkalommal mindeki ott volt és fellépett Ákos István és Paczári Karcsi kivételével. A zenekar nagyon sajnálta a távollétüket.

Ludwig Reck
 

 A l b u m s


Valamit el kell mondanom (Columbia Hungary, 1999)