..:: audio-music dot info ::..


Main Page    The Desert Island    Copyright Notice
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz


Benkö Dániel

 B i o g r a p h y


A hét hangszeren játszó Benkő Dániel (lant- és gitárművész) azon kevesek közé tartozik, aki valóban a jelennek él. 

Az első dolga reggel: ötkor kelek, kávézok, kutyát sétáltatok, meditálok, olvasok, tornázok, futok; kilencre végzek mindezzel, akkor indulhat a nap.
Milyen zenét hallgat: régebben kötelező elvárásokat kellett teljesítenem, ma már a kedvenceimet hallgatom, például Oscar Petersont vagy Seress Rezsőt.
Milyen a viszonya a számítógéphez: a korábbi nullához képest egyre jobb.
Szeret utazni: nem kell utaznom, a lakóhelyemen mindent úgy alakítottam ki, hogy nem vágyom se tengerpartra, se borospincébe, különben is azt szeretem, ha hozzám jönnek.
Hogyan ünnepli a születésnapját: nagy bulit csapunk fiatal zenészekkel, táncos lányokkal.
Amit legjobban szeret a munkájában: nem dolgozom, hiszen az kényszerűséget jelent, élek; akkor zenélek, amikor jólesik, márpedig gyakran jólesik.
A legutoljára olvasott könyv: hatalmas könyvtáram van, egy időben szinte csak könyvekre költöttem; most kizárólag Osho-t olvasok, de Krúdy összes kötetét azért ötödször is átlapoznám.
Történelmi példakép: nem hiszek és nem érdekel a történelem, az már a múlt.
Erénye: erényem, hogy nem vagyok erényes.
Hibája: csak az elmúlt két évben szabadultam meg a kötöttségektől.
Szép emléke: nem számít a múlt, a mindenkori jelennél semmi sem lehet szebb.
Álma: megvalósítottam, bármi is legyen az; az álom ugyanis azt jelenti, hogy másra, többre vágyom, mint ami van, és ez rám nem jellemző.

Névjegy
Született: Budapest, 1947. július 29.
Családi adatok: Nős, 1989, Kocsis Katalin.
Tanulmányok: Zeneművészeti Főiskola, zenetanárképző intézet, 1969–71, Szendrey-Karper László tanítványa. 1971–73 Cheltenhamben (Anglia) lant-mesterkurzuson vesz részt, Diana Poulton, Breukelenben (Svájc) Eugen Dombois tanítványa.
Életút: 1976-ig gitártanár, 1976– a Zeneakadémia lant-professzora, a grožnjani nemzetközi lantkurzus (Jugoszlávia) és a Kloster–Langwaden (NSZK) zenei vezetője 1971 megalakította a Bakfark Consortot, velük ad koncertet, készít lemezeket.
Főbb művei: Bakfark Bálint. Opera omnia (1976– Homolya Istvánnal) és további 90 publikáció a régi zenéről. Több mint 40 szólólemez.

 A l b u m s


Hét hangszeren / On Seven Instruments (Hungaroton Classics, 1992)