..:: audio-music dot info ::..


Main Page    The Desert Island    Copyright Notice
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz


Saturnus

 B i o g r a p h y

A Saturnus eggyütes 1978-ban alakult budapesti jazz zenekar. Eredetileg Jazz Imprex néven dolgoztak, populáris jazz-rock felvételeket készítettek, főleg kereskedelmi célzattal. 1982-től Gritz Péter helyett Kőszegi ült a doboknál. Később Katona Klári kísérőzenekaraként dolgozta

Tagok: Babos Gyula, Dandó Péter, Gritz Péter, Kőszegi Imre, Szakcsi-Lakatos Béla

Szakcsi Lakatos Béla

Zongoraművész, zeneszerző 1943-ban született Budapesten. Kilencévesen kezdett zongorázni, először klasszikus zenét tanult, majd érdeklődése a jazz felé fordult. Az 1960-as években Pege Aladár és Kovács Andor együttesében játszott; 1970-ben második díjas lett a montreuxi-i jazzfesztiválon. 1972-től a Rákfogó együttes, 1980-tól tíz éven át a Saturnus együttes tagja. 1971-től 1984-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessztanszakának tanára volt. 1975-ben megírta a Piros karaván című első cigány musicalt, a nyolcvanas évek végétől három rockoperát (A bestia, Cigánykerék, Szidike lakodalma) és egy balettzenét (Cristoforo) komponált. 1988-ban az amerikai GRP kiadó szerződtette: négy szólólemeze jelent meg az Egyesült Államokban. Hazatérve Vukán Györggyel négykezes albumokat, Kathy Horváth Lajossal improvizatív kortárszenei lemezt (In One Breath) készített; 2004-ben megjelent Na dara! című lemezével pedig új műfajt (Gipsy Jazz) teremtett. (Romapage)

Kőszegi Imre

Kőszegi a hatvanas évek elején bukkant fel, 1962-ben a Mediterrán iskolai együttesben együtt játszott Bajtala Jánossal és Szörényi Levente-vel. 1964-től Pege Aladárral, majd különböző formációkban zenélt. 1975-ben megalakította saját zenekarát, Kőszegi Group néven. A nyolcvanas években a Saturnus együttes és a Super Trió tagja is volt.

Babos Gyula

Babos 17 éves kora óta- amikor megnyerte a Magyar Rádió jazz versenyét - meghatározó egyénisége a magyar jazz életnek. 1970-ben a Kex gitárosa, 1972-től 1974-ig a Rákfogóban, 1975 és 1977 között Kőszegi Imre zenekarában játszott. 1979-ben megalapította a Saturnus zenekart. A zenélés mellett 1981 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-tanszakának professzora. Meghívott művész tanárként kurzust tartott a koppenhágai Jazz Akadémián. 1985-ben hozta létre a Babos Trio Plusz formációt, ezt 1989-ben a Babos Trio követte, amelyben a ma már a hazai dzsessz élvonalába tartozó Balázs Elemér dobossal és Egri János nagybőgőssel muzsikált együtt. Majd jött a Babos Quartet, amelybe fiatal zenészeket hívott maga mellé (Szappanos György, ifj.Szakcsi-Lakatos Béla, Borlai Gergely). 1995-tól a Take Four következett Kőszegi Imrével, Pege Aladárral és Tomsits Rudolffal, majd 1997-től jött a Babos Project Romani. 2004-ben a világhírű indiai ütős, Trilok Gurtu vendégszereplésével készítettek lemezt Budapesten. 2005-ben a magyar jazz-művészetben végzett, külföldön is elismert előadóművészi tevékenységéért, művészetoktatói munkásságáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át.

Gritz Péter
      
Született 1958. augusztus 18., Salgótarján. Az érettségi után a Bartók Béla Jazzkonzervatóriumban tanult, majd két évvel később két tanárjával,Szakcsi-Lakatos Béla-val és Babos Gyula-val rögzítette első lemezét. 22 évesen disszidált, 1980-ben Párizsba érkezett, a Kolinda vezetőjével, Lantos Ivánnal ismerkedett meg. A külhoni jazz élet egyik jeles képviselője.

Dandó Péter

Basszusgitáros. A progresszív rockot játszó Theatrum tagja volt 1973-75 között, majd a Juventusban zenélt, 1978-tól a Saturnus tagja.

Audio Music dot Info

Official Homepage: www.hungaroton.hu
   

 A l b u m s


Saturnus / Csigaházak (Hungaroton-Mambo, 1999)