..:: audio-music dot info ::..


Main Page    The Desert Island    Copyright Notice
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz


Neoprimitív

 B i o g r a p h y

Neoprimitív: Földes Péter, Jobbágy Gyula, Jancsó Kornél, Fleschinger Sándor, Nagy Gyula, Markó István (1975-77), Csóti László (1977). 1975-ben Budapesten a Közgazdaság-tudományi Egyetem hallgatói alapították Hangulat brigád néven. Politikai poródáikat, szatirikus popzenét adtak elő. Amatőr együttes, tagjai „civilbe újságírók, tanárok, külkereskedők. Hét műsort játszottak eddig, a legnagyobb sikere az Uralkodó osztály 1/B-nek volt. Egyetemi és gyári klubokban, építőtáborokban lépnek fel.
A Neoprimitív

A Neoprimitív együttes megalakulásában - szintén 1976-ban - egyforma szerepe lehetett az együttmaradási és a szereplési vágynak. Műfajuk: zenés próza. Ismert (rock) számokra, slágerekre írtak elsősorban politikai jellegű, csipkelődő, blődli szövegeket, amik sok kortársuk körében "örökzöldek" lettek. Tagok: Nagy Gyula, Szántó Péter üzletkötő, Föld S. Péter, Jancsó Kornél, Szentirmay László újságíró, Jobbágy és Pleschinger Sándor tanár lett. Számaikat többnyire Föld S. Péter írta, és közösen "rontottak" rajta. A "Mindenkinek van egy alma" (eredetileg Harangozó Teri dala) például így kezdődött:

Mindenkinek vagy egy álma
A miénk felébredt
Robinson nem figyelt oda
S a KISZ-be belépett

És a befejezés: "A mi szervünk nem jön izgalomba, ahhoz túl merev." 1980-ban kiderült, a hatalmi gépezet a KISZ-nél is merevebb. Tóth Dezső művelődésügyi miniszterhelyettes a rock ellenséges/ellenzéki szerepét többek között a Neoprimitív dalaival illusztrálta a könnyűzenészek tatai találkozóján (1981. márc. 23.): "Van egy együttes, amelyiknek van egy dala, amelyet úgy hívnak, hogy Szolid a Rita. Kérem szépen. Nem lesz szolidarita. Világos, kérem szépen? Nem lesz olyan dal, amelyik arról szól, hogy a Moszkva téren felszáll a villamosra az ellenőr, majd a dal végén ettől az ellenőrtől kérdezik meg, hogy az egész világra van-e bérlete? Nem lesz! (A Bérlet Blues szintén az ő daluk, a zenéjét Jobbágy írta - P. Á.) Ahol ilyen elhangzik hivatalos szerv által rendezett rendezvényen, magánúton, művelődési otthonban, bárhol, a működési engedélyt bevonjuk." Ezután nyáron csupán négy KISZ-táborban léptek fel. Működési engedélyüket pedig nem lehetett bevonni, mert nem volt...

Népszabadság
 

 A l b u m s


Uralkodó osztály I/b. (Neoprimitiv Records, 1980)