..:: audio-music dot info ::..


Main Page    The Desert Island    Copyright Notice
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz


Kaláka

 B i o g r a p h y

A Kaláka együttesről szinte mindent megírtak már. Közel harminc éves zenei és irodalmi tevékenységük alatt a magyar közönség százezreivel ismertették meg versek ezreit, külföldi útjaikra pedig magyar irodalmárok százainak hírét vitték magukkal. A Kaláka együttes lemezei a Gryllus Kft. kiadványai között találhatók meg.

Vajon hányan vannak ma hazánkban olyanok, akik ha visszaemlékeznek gyerekkoruk egy-egy televízió előtt töltött délelőttjére, ma is hallják, hogy "húsz forintért tarka kutya, tízért fehér kutya jár" vagy azt, hogy "ez itt a ház", s maguk előtt látják, amint valaki rajzol egy táblára. A zenész bácsik nevét persze nem tudták, hisz alig múltak tíz évesek, és az ember ekkor még nem nagyon ad a részletekre. Nos, vajon hányan lehetnek? Ha a legkorábbi emlékek mondjuk 20-25 évesek, akkor a mai felnőtt lakosságnak legalább a negyede innen ismerheti ezeket a verseket. A felvételeket azóta, talán a tévében sem tudják, hogy hányszor, de rengetegszer leadták. Így a közben születettek sem maradtak Weöres Sándor és Nemes Nagy Ágnes nélkül.

A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, "szív-némaságra" született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti "eredeti dallamot".

Miközben múltak az évek, a gyerekek szép lassan felnőttek és Jeszenyint,Villont vagy Kosztolányit, Tóth Árpádot, Tamkó Sirató Károlyt, esetleg Adyt hallgathattak, majd megértek arra, hogy József Attila-estre menjenek a Merlinbe. De ha újra gyerekek akarnak lenni, lejátszhatják Jonatán kapitány hányattatásainak történetét. Este, baráti körben Robert Burns sördala, és néhány korsó kíséretében vitatkozhatnak azon, hogy laknak-e nálatok állatok? Majd reggel arra gondolnak, hogy hol is a nadrágjuk? Ha nézik a világot, talán tudják már, hogy van-e bocsánat. És mi lesz a veres villamossal? Vajon hányan ismernék ezeket a verseket, ha nem lettek volna azok, kik megszámlálhatalan tévé-, rádió-, lemezfelvéztelen, koncerten eléneklik ezeket? Huszonnyolc éves az a zenekar, mely sokak számára képviseli a költészetet - képviselet az is, ha miattuk nyúlunk egy-egy kötethez.

Számomra munkásságukat jellemzi az alábbi eset. Felhívtam egy vidéki lap kulturális szerkesztőjét, hogy írjon néhány sort egy lemezükről. Nem találtam bent, hát kértem egy kollégát a telefonhoz. Mielőtt részletezhettem volna mondandómat, a kolléga azt válaszolta, hogy ismeri a lemezt, az ő verse is rajta van!

Fogarasi Lajos
  

 A l b u m s


Az én koromban (Gryllus, 1981)
A fekete ember (Gryllus, 1993)
Kaláka 25 (Gryllus, 1994)
Kaláka 30 (Gryllus, 1999)
Csak az egészség meglegyen (Gryllus, 2003)