..:: audio-music dot info ::..


Main Page    The Desert Island    Copyright Notice
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz


Hoffman "Hofi" Géza (1936-2002)

 B i o g r a p h y

Nyilván mindenki hallotta a szomorú hírt, életének 66. évében elhunyt Hofi Géza. Bár nem a mi korosztályunk az, amelynek ő igazán sokat jelentett, a Nyúz szerkesztőivel mégis érdemesnek láttuk megemlékezni róla.

Nézzünk először néhány életrajzi adatot. Édesapja nyugdíjasként állandóan a tévé előtt ült, és kurta mondatokkal kommentálta a látottakat. Zenei érzékét anyai örökségnek tartja, édesanyja mindig együtt dalolt a rádiós énekesekkel. Érettségi után jelentkezett a színművészeti főiskolára, de nem vették fel. Később porcelángyári munkásként iratkozott be Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, ahol többek között Sas József, Sztankay István, Szuhay Balázs és (a későbbi Torgyánné) Cseh Mária voltak a társai.

Debrecenben lett sokadrangú színész, és egy kollégával előadás után szokásuk volt kifigurázni az aznapi darabot. Ekkor figyelt fel saját parodisztikus képességeire. Debrecen környéki haknikon főleg színészeket utánzott, majd önállósította magát, vendéglátózni kezdett. Egy ilyen fellépés alkalmával figyelt fel rá Marton Frigyes, ő vitte el az 1968-as szilveszteri rádióműsorba, ahol táncdalfesztivál-paródiát adott elő óriási sikerrel. 1969-től szerződtette őt a Mikroszkóp Színpadhoz Komlós János. Komlós politizálni, gondolkodni tanította Hofit, megtanította arra, hogy a színpadon is ki tudjon mondani súlyos dolgokat. Hofi Géza ott, a Mikroszkóp Színpadon intézményesült el vakmerő, politikaelemző kabaréjával. ("Én vagyok a magyar népgazdaság. Azért vagyok felakasztva, mert így legalább úgy látszik, mintha állnék." :))

Örök társasági téma, hogy a Kádár-rendszer vezetői csak tűrték vagy támogatták is művészetét. Nemrég azt írták róla, hogy párttag volt – valószínűleg teljesen mindegy. 1983-tól, Komlós János halála után a Madách Kamara Színházban játszott, ott mutatta be Hofélia, majd az Élelem bére című műsorait. Mindkettőt ő írta és szerkesztette, és mindkettőt több százszor adta elő.

Hihetetlenül jó előadó volt. Műsorának csak néhány fix pontja volt, melyekből kiindult. Ezekhez csapta hozzá az aktuális témákat, improvizált, majd a leghatásosabb pillanatban visszatért az alapokhoz. Előadásait pontosan kezdte és fejezte be, vagyis a lazasága mögött óriási koncentráció állt. Műsorának sok érdekes vonása volt. Tegeződött a közönséggel, gyakran be is szólt a nézőknek. Fábry Sándor is kommunikál a nézőkkel, lehet, hogy ez műfaji sajátosság, Hofi azonban néha elég durván csinálta ezt. A kisalfold.hu-n találtam egy sztorit erről. Egy győri előadása alkalmával egy későn érkező nézőnek beszólt, hogy "Maga dolgozni is ilyen pontosan jár?". Az illető orvos volt, aki egy életmentő műtét miatt késett el… Az előadás végül meg is bukott, Hofit nem tapsolták meg. Ezt és a hasonló balhéit a közönség megbocsátotta, ő maga nem mindig – soha többé nem lépett fel Győrben.

Még a nyolcvanas években csinált vele egy interjút Vitray Tamás. Ott humorizálás nélkül, őszintén mondta el a gondolatait. Sokak számára meglepő volt, hogy ugyanazt a munkásemberi világnézetet hozta, mint a színpadon. Később már nem adott interjúkat, állítása szerint az újságírók nem azt írták meg, amit elmondott. Magánéletét is elrejtette a nyilvánosság elől, pontosabban kizárólag a színpadon, a közönség előtt mondta el azt, amit gondolt.

Haláláig rendkívül népszerű volt ("Az ütő megállt bennem valamelyik nap. Lenézek, ott van egy üres szék. Mi van Pesten, tífusz?" :)). Sok állami kitüntetést kapott, és nagy sikerű lemezei jelentek meg. Emlékezetes a Koós Jánossal közösen készített Megalkuvó macskák című animációs filmjük ("Ott a farka"), illetve egyik legmaradandóbb sikere, a Lazítani című táncdal.

A rendszerváltás után azt mondta: Kádár harmincöt év alatt sem szerettette meg vele a szocializmust, de Antall Józsefnek három hónap alatt sikerült. Mindhárom kormányt tovább támadta, hangvétele, stílusa, humora nem változott. Közben infarktust kapott, több szemműtéten esett át, nemrég fél évet hagyott ki kivizsgálások miatt. Idén februártól újra játszott heti két alkalommal, a rendszerváltás utáni negyedik kormányt azonban már nem fogja tudni támadni. "A Hofi" 66 évesen, álmában hunyt el. Nyugodjék békében!

Szatmári Péter
  

 A l b u m s


Első menet (Hungaroton, 1970)
Második menet (Hungaroton, 1972)
Akácos út... (Hungaroton, 1978)
Szabhatjuk (Hungaroton, 1978)
Te, figyelj haver! (Hungaroton, 1980)
Húsmentes áru (Hungaroton, 1982)
Hofélia (Hungaroton, 1987)
Pusszantás mindenkinek! (Hungaroton, 1997)
Kossuth Díj (Hungaroton, 1998)
1400 (Hungaroton, 2000)
Hordót a bornak (Hungaroton, 2001)
Napsugaras jó éjszakát (Hungaroton, 2002)