..:: audio-music dot info ::..


Main Page    The Desert Island    Copyright Notice
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz


Cserháti Zsuzsa

 B i o g r a p h y

Cserháti Zsuzsa (1948. június 22. – Budapest, 2003. július 23.): énekesnő. Cserhátit mint a második popgeneráció egyéniségét tartják számon, sokak szerint a hazai poptörténet legjobb „női torka” volt az övé.

Tíz évig tanult klasszikus balettet, majd 1965-ben kezdett el énekelni, pályája azonban csak az 1972-es táncdalfesztivál után kezdett felívelni (Nem volt ő festő című dal). 1967 és 1968 között a Rangers, majd a Thomastic együttessel turnézott. 1975-ben gyermeke született, ez ihlette az Édes kisfiam című szám megírására és előadására.

A 80-as években eltűnt a zenei közéletből, egy televíziós interjúban ennek okát a szakmai féltékenységben vélte fölfedezni, ami körülvette őt. Azonban továbbra is énekelt: külföldön és belföldön egyaránt fellépett, a budapesti Moulin Rouge vezető énekese volt. 14 éven át énekel éjszakánként, magánéleti és szakmai válságai következtében jelentős túlsúlyt szedett fel, majd – átmeneti időre – teljesen eltűnt a színpadról.

1996-ban fedezik fel újra, Hamu és gyémánt című albumával óriási sikert aratott: boldogan vállalt újra fellépéseket, orvosai segítségével lefogyott. Halála előtt ismét depresszióssá vált, orvosai szerint azonban természetes halállal halt meg: egy ér megrepedése miatt percek alatt elvérzett.

Díjai, elismerései:
1977 Tessék választani – nagydíj
1998 Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje
1996 Az Év énekesnője
1998 Az év koncertje
Arany Zsiráf Díj (kétszer: 1997, 1998)

A Wikipédiából, a szabad lexikonból. 

 A l b u m s


Hamu és gyémánt (Magneoton, 1996)