..:: audio-music dot info ::..


Main Page    The Desert Island    Copyright Notice
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz


Babos Gyula, Köszegi Imre, Tomsits Rudolf, Pege Aladár

 B i o g r a p h y


Babos Gyula a magyar jazzélet egyik legismertebb gitárosa. Más műfajokban is igen tevékeny. Alig volt tizenhét éves, amikor 1966-ban megnyerte a Magyar Rádió jazzversenyét, és 1980 óta gitártanár a jazztanszakon. Pege Aladárral, Kovács Andornál, később a Kexben, 1972-74-ig a Rákfogóban, két évet pedig Kőszegi Imre zenekarában játszott. Szakcsi Lakatos Bélával megalapította a Saturnust. Szerepelt Szabó Gáborral, Frank Zappával, James Moodyval, Zoller Attilával és Charles Tolliverrel. Rendszeresen vezeti magyar pop-előadók kísérőzenekarait is. A nyolcvanas években főleg változó felállású együttesével (Trio Plus, BDSZ Collection), és zeneszerzőként, újabban régi partnereivel (Kőszegivel, Pegével és Tomsitscsal a Take 4-ban) dolgozott. Egyik legfontosabb eddigi lemeze a Victor Baileyt, Terri Lyne Carringtont, és Jinda Györgyöt felvonultató Blue Victory című 1994-ben kiadott CD, amelyet Európa 12 országában terjesztettek. Harmadik szólólemeze, az 1998-as Egyszer volt... a Sony Columbia gondozásában látott napvilágot. Ezzel a lemezzel régi vágya vált valóra: a jazz, valamint a magyar és cigány folklór ötvözése saját zenei világával. Ez egyben új zenekara, a Babos Project Romani debütáló lemeze. Az együttes nemcsak Európában, hanem Angliában és az izraeli Red Sea Festiválon is nagy sikerrel mutatta be az anyagot. A "Hetvenöt perc" című élő album, a Babos Project Romani második CD-je az ünnepelt indiai ütőhangszeres, Trilok Gurtu vendégszereplésével készült 2004-ben. Babos a jazzmuzsikusi és zeneszerzői (filmekhez és rajzfilmekhez is írt zenét) tevékenységén kívül pop- és kortárszenei előadók producere is. Nagy álma vált valóra, amikor a budapesti Tabánban közel harmincezer ember előtt léphetett színpadra Frank Zappával. 1991-ben eMeRTon Díjat, 2003-ban pedig Szabó Gábor-díjat kapott.Kőszegi Imre dobos, vezető, tanár, a Magyar Jazz Szövetség elnöke volt évekig. A magyar jazzdobosok egyik legjobbja Budapesten született. Pege Aladár együttesével játszott, akivel elnyerték a Magyar Jazz Rádió Western fesztiválok és klubok versenyének első díját. A hatvanas években többször is feltűnt ezeken a fesztiválokon és klubokban, sőt nemzetközi szintű elismerést is elért.

1975-ben alapította az első saját együttesét (Kőszegi Rhythm and Brass), amely sajátos módon sorakoztatja fel az együttes tagjait, két fafúvós, egy dobos és egy ütős személyében. 1980-ban megalapította nemzetközi együttesét Jack Gregg amerikai basszista, Zbigniev Namyslowski lengyel szaxofonista, és Gárdonyi László magyar zongoraművész (tanár a bostoni Jazz-Akadémián) társaságában, és nagy sikerrel turnéztak Európában.1980-ban még együtt játszott a "Super Trio" és a The Creative Art Ensemble (24 zenész) együttessel. Mindemellett időnként átszervezi saját együttesét, fiatal zenészekkel veszi körül magát. Kőszegire leginkább a bebop-jazz volt nagy hatással, de zenei nyitottsága jellemezhető azzal is, hogy segített Szabados György "The Wedding" című művének alkotásában és közreműködött számos jazz-és popzenei felvétel elkészítésében. Az interjúban jelenlegi tevékenységi köréről és zenekarairól kérdeztem az elismert művészt.

Tomsits Rudolf május 12-én ünnepli 57. születésnapját. A jeles művész tehetsége korán megmutatkozott, ugyanis tizenkét éves korában már különböző dixieland zenekarokban játszott. Tizenhat éves korától pedig mint hivatásos muzsikus dolgozik a pályán. Ekkor jutott el Dániába, ahol olyan neves művészekkel kötött barátságot, mint Palle Mikelborg, Johnny Griffin, Ernie Wilkins. Barátai és kollégái biztatására ott próbálkozott meg először a hangszereléssel és a komponálással, amit később bőségesen volt lehetősége alkalmazni is. 1963-tól 64-ig stockholmban élt. Ott együtt dolgozott Aarne Domnerus-al, Jan Johannson-al, és Egil Johannsen-el.

Miután hazajött, 1964 májusában a Magyar Rádió zenekarának (Studió 11) lett a szólistája, komponistája és hangszerelője, egészen 1979 végéig. Miközben a legendásan népszerű Stúdió 11 zenekar tagja volt, a szakma nagy kiválóságaival megalapította saját jazz quartettjét (Vukán, Berkes, Rosenberg, Tomsits). Ezzel az együttessel számos hazai és külföldi fesztiválon ért el első helyezést (Montreux, Bled, Wien, Palermo, Varsó). Művészetükkel szerves részét képezték a hetvenes évek európai jazz életének.

Montreuxben arra is nyílt lehetősége, hogy Clark Terryv big-band-jében első trombitát játsszon.Élvezte a szakma figyelmét is, ugyanis 1971-ben az Old Stars Band (D. Gillespie, Th. Monk, K. Winding, S. Stytt, A. Blakey) előzenekaraként turnézott együtt zenekarával egész Európában.

Az 1980-tól 1992-ig terjedő időszakban a Jugoszláv Rádió és Televízió Szövetségnél dolgozott, mint big-band karmester, komponista, hangszerelő, szólista (Novi-Sad, Beograd, Zágráb, Sarajevo, Skopje, Pristina, Ljubljana). 1991-ben a Finn Rádióban készített felvételeket, vezető finn jazz muzsikusok közreműködésével.

1991-ben be Szekszárdon, a Belvárosi Plébániatemplomban bemutatták a CHRISTUS VINCIT - Szekszárdi Jazz Mise címet viselő művét, ami CD-n és kazettán is megjelent.
1992-ben a Dán Rádióban rögzítette New World címmel ellátott három tételes kompozícióját a Dán Rádió Big-Bandjével. Számos kompozícióját játsszák Európa és az államok különböző rádióállomásai.

Az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatai alapján építette fel digitális hangstúdióját (RTA) 1992-ben, ahol kompozícióit rögzíti, Budapesten, 2003. március 8-án a Magyar Jazz Szövetség megtartotta rendes évi közgyűlését, melynek titkos szavazásán a Szövetség és a Magyar Jazz Alapítvány által közösen létrehozott Szabó Gábor-díjat ítélték neki.

Pege Aladár

Születési idő: 1939
Zenei stílusa: jazz (nagybőgő)

Pege Aladár 1939-ben született Budapesten. 1969-ben szerezte meg diplomáját a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nagybőgő tanszakán, annak nyugalmazott tanára.

Liszt díjas érdemes művész, zeneszerző, a magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb egyénisége. Nevét és játékát a dzsessz iránt rajongók éppen olyan jól ismerik, mint a komolyzenei hangversenyek közönsége


 A l b u m s


Take 4 (HTSTART, 1995)